07 Mart 2022 Pazartesi
Üniversitemiz Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanlığı Fındık Eksperliği Programı’nın Soğutma, Muhafaza, Taşıma Bilimleri ve Sanayicileri Derneği (SOMTAD) ile birlikte düzenlediği “Fındık Hasatı Sonrası” semineri 4 Mart Cuma günü Rektörlük Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
İlk olarak söz alan SOMTAD Başkanı Rami Türk; “Bu güzel atmosferde sizlerle birlikte olmaktan gurur duyuyoruz. SOMTAD gıdanın üretiminden sofraya gelişine kadar verilen kayıpların en aza indirilmesi adına çeşitli illerde seminerler düzenlemektedir. Bu konuda siz katılımcılara küçücük bir katkımız dahi olursa çok mutlu olacağız.” diyerek sözlerini noktaladı.
Akabinde konuşan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Güven Özdem ise, seminerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ederek, Üniversitemizin fındık alanında YÖK’ün Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı’na kabul edildiğini hatırlatarak seminerin bu bağlamda çok daha önemli bir yeri olduğunu vurguladı.
Seminerde ilk sunumu depo tasarım yükleme, boşaltma, hava yönlendirme konusunda İş Geliştirme Uzmanı Hayati Can gerçekleştirdi. Can, soğutmanın temel hedefinin kapalı alanın istenilen sıcaklık ve nem değerine getirilmesi olduğunu belirterek bunun gerçekleştirilebilmesi için yapılan çalışmaları ve teknolojileri anlattı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Özcan ise soğutma sistemleri ile ilgili gerçekleştirdiği sunumunda, “Hasattan sonra ürüne kalite katmıyoruz, ürünün var olan kalitesini muhafaza ediyoruz. Arz – talep dengesinin kurulamadığı zamanlarda ürünü kullanılabilir tutuyoruz. Ürün soğutma denildiğinde 6 farklı yöntem karşımıza çıkıyor. Bu yöntemleri her biri farklı ihtiyaçlara hitap eden çözümleri ifade ediyor. Ülkemiz tarım sektöründe üretim olarak başarılı ancak sunuş anlamında yetersiz kalıyor.” dedi.
Ordu üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Saadet Koç Güler ‘Fındıkta Muhafaza’ adlı sunumunda Tarımsal ürünlerin daha çok saklanmak için soğutmaların kullanılması gerekli. Fındık Türkiye için önemli olmasının yanı sıra dünyada lider konumdaki ürünümüz olmasıyla da dikkat çekmektedir. Fındık Türkiye için çok eski bir ürün olmasıyla avantajlı ancak depolama konusunda uzman olmayışımız dezavantajlar yaratmaktadır.” açıklamalarında bulundu. Fındığın yapısına değinen Güler, yağ içeren ürünlerde oksidasyon oluşması üründe ciddi bir kalite düşüşüne neden olduğunu ve fındık depolamasında standardizasyona gidilmesi sektörün gelişimi açısından oldukça önemli olduğunu dile getirdi.
Giresun Üniversitesi Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Turan, fındıkta kurutma hakkında, “İşlem sırasında hasat zamanı önem arz etmektedir. Fındık hasadında yerden yapılan hasat işçilik konusundaki verimliliği ve daha iyi kalitede ürün elde etmede bizlere avantaj sunuyor. Geleneksel kurutma yöntemleri iklim şartlarından etkilendiği için suni kurutma yöntemlerini kullanmak zorundayız. Erken hasattan kaçınılmalı, fındık kurutma makineleri yaygınlaştırılmalıdır.” ifadelerinde bulundu.
Prof. Dr. Y. Birol Saygı hijyen ve kurutma teknolojileri, “Güvenilir gıdaya ihtiyaç duyuyoruz. Sağlıklı olmak için beslenmeye ihtiyaç duyarız bu nedenle beslendiğimiz veya aldığımız gıdalara dikkat etmeliyiz. Dünyada beslenmede adaletsizlik söz konusu. Aynı zamanda savaşların önemli bir kısmı su ve gıda nedenlerinden yaşanmaktadır. Bu hususta dünyada bu denli önemli bir yere sahip olan gıdanın kalitesi de önem arz etmektedir. Beklentileri karşılaması gerekir. Gıda işlemesi veya bozulmasını durduramayız ancak yavaşlatabiliriz.” Açıklamalarında bulundu. Sunum sonunda fındığın bozulma reaksiyonlarının iyi incelenmesi ve saklama koşullarının iyi düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.
Seminerin bir sonraki konuşmacısı Prof. Dr. Muharrem Özcan, “Ürünlerin sıcaklığının iyi ayarlanması lazım, burada tek fark gaz birleşmesine karşı izolasyon yapmak lazım. Ürünler kontrol atmosferinde hem enerji maliyetinde hem de üretim arasında zıtlık vardır. Modife atmosferde ön soğutulmuş ürünlerin havası alınarak ambalajlarda saklanması gerekir” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Türk, bahçe kurulumundaki öneme değinerek, “Tercih edilen konumun suya yakınlığı ve güneş aldığı açı oldukça önemli, bu aynı zamanda verimliliği de yüksek oranda etkilemektedir. Bahçe kurmada kullanılan fileler yenilenebilir enerji elde etmede bize fırsatlar sunmaktadır. Drone ile ilaçlama meyve bahçelerinde kullanılması maliyet hususunda etkin sonuçlar elde etmemizi sağlar. Tarım üretiminde kullanılabilecek yeni yöntemler; açmaponic, üç kardeş tipi üretim ve tarımda nano teknolojisi olarak üç başlık altında toplanması mümkün. Sağlık depoların çatısına kurulan güneş panelleri ile tesisin %30’luk ihtiyacı karşılanabilir.” dedi. Sözlerini ‘ambalajların sessiz satıcılar olduğu’ ile tamamladı.
Seminer Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Gürol Yıldırım’ın katılımcılara teşekkür belgelerini vermesinin ardından noktalandı.